Ο βήχας του σκύλου 

Ο σκύλος σας βήχει! Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να μη σημαίνει τίποτα το σοβαρό, μπορεί, όμως και να σας βάλει σε περιπέτειες. Παρακάτω θα βρείτε μερικές γενικές πληροφορίες για το βήχα και που μπορεί να οφείλεται.

Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι ο βήχας είναι απλά ένα σύμπτωμα. Από μόνο του ένα σύμπτωμα δεν οδηγεί σε διάγνωση, δηλαδή βλέποντας απλά το σκύλο να βήχει δεν μπορούμε να ξέρουμε και ποιο είναι το πρόβλημά του. Οι ασθένειες που μπορεί να εκδηλωθούν με βήχα είναι πάρα πολλές. Αν προσπαθούσαμε απλά να τις απαριθμήσουμε, θα ξεπερνούσαμε κατά πολύ το χώρο αυτής της σελίδας.

Γενικά, ο βήχας μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα (στην τραχεία, τους βρόγχους ή τους πνεύμονες), ή και σε καρδιολογικό πρόβλημα. Μια προσεκτική κλινική εξέταση, με ακρόαση των πνευμόνων και της καρδιάς συνήθως μπορεί να κατευθύνει το γιατρό προς μία από τις δύο αυτές κατευθύνσεις.

Για να γίνει, πάντως, πλήρης και σωστή διερεύνηση του περιστατικού χρειάζεται σχεδόν πάντα να γίνει ακτινογραφία θώρακα, στην οποία φαίνονται οι πνεύμονες και η καρδιά, γι΄αυτό και βοηθά πολύ το γιατρό να κάνει διάγνωση. Πολλές φορές, η ακτινογραφία χρειάζεται να συμπληρωθεί και με εξετάσεις αίματος, υπέρηχο της καρδιάς, παρασιτολογικές εξετάσεις ή και βρογχοσκόπηση, προκειμένου να αποκαλυφθεί το αίτιο του βήχα.

Μερικά συνηθισμένα νοσήματα που προκαλούν βήχα:

Λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα ( kennel cough): εμφανίζεται συνήθως σε σκυλιά που συγχρωτίζονται με πολλούς άλλους σκύλους, πχ σε εκθέσεις σκύλων! Οφείλεται σε λοιμογόνους παράγοντες, όπως το μικρόβιο Bordetella bronchiseptica, αλλά και ιούς κλπ. Χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο βήχα, που ταλαιπωρεί το σκύλο, χωρίς, όμως, να επηρεάζει την όρεξη και τη διάθεσή του. Με την κατάλληλη θεραπεία περνάει εύκολα, συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα. Για το νόσημα αυτό υπάρχουν και εμβόλια, τα οποία προστατεύουν αρκετά καλά το σκύλο.

Collapsus της τραχείας: εμφανίζεται σε μικρόσωμα σκυλάκια, πχ Yorkshire terrier. Χαρακτηριστικά του είναι ότι τα ζώα βήχουν σε στιγμές έντασης ή αναταραχής (πχ όταν βλέπουν το φαγητό τους, ή ενθουσιάζονται που θα πάνε βόλτα), ενώ δεν βήχουν όταν κουράζονται, δηλ. στην ίδια τη βόλτα. Ο βήχας αυτός είναι πολύ ξηρός και ακούγεται έντονα, σαν κρώξιμο χήνας. Η διάγνωση συνήθως γίνεται με ακτινογραφία θώρακα-τραχήλου, ή με ενδοσκόπηση της τραχείας. Θεραπευτικά, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο βήχας, με χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων (αντιφλεγμονωδών, αντιβηχικών). Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Επίσης, βοηθά πολύ και ο καθαρισμός των δοντιών του.

Αλλεργική βρογχίτιδα: όπως λέει και το όνομά της, οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε αντιγόνα του περιβάλλοντος, όπως πχ καπνός τσιγάρου, σκόνη γύρη φυτών κλπ. Μοιάζει δηλαδή, με το βρογχικό άσθμα του ανθρώπου. Η θεραπεία είναι δύσκολη, και εστιάζεται κυρίως στο να βήχει ο σκύλος όσο το δυνατόν λιγότερο.

Καρδιακή ανεπάρκεια: εδώ ο βήχας οφείλεται στην αδυναμία της καρδιάς να κυκλοφορήσει σωστά το αίμα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να μαζεύεται υγρό μέσα τους, ή στην πίεση των βρόγχων από την διογκωμένη καρδιά. Συνηθισμένες περιπτώσεις είναι η ανεπάρκεια των βαλβίδων στα μικρόσωμα σκυλάκια και η ανεπάρκεια του μυοκαρδίου στους μεγαλόσωμους σκύλους. Θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο με ρύθμιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Νεοπλάσματα των πνευμόνων: αυτή είναι μάλλον η χειρότερη περίπτωση. Ο βήχας μπορεί και να οφείλεται στην ύπαρξη νεοπλάσματος στους πνεύμονες, είτε από μετάσταση (προέρχεται από άλλο σημείο στον οργανισμό), είτε πρωτογενώς. Εδώ έχουμε να κάνουμε, δυστυχώς, με καταστάσεις που συνήθως είναι πολύ σοβαρές. Η βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε, συνήθως είναι μικρή.

 

 

���ģ������http://BestMoban.Com,����ģ�������http://BestMoban.Com http://9host.cn http://bestsucai.com