ΤΡΙΠΛΗ ΠΥΕΛΙΚΗ ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΠΛΗ ΠΥΕΛΙΚΗ ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΑ;

Η τριπλή πυελική οστεοτομία (ΤΠΟ) είναι μια χειρουργική τεχνική που τέμνεται η πύελος σε τρία σημεία με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται η στροφή και η μετάθεση της κοτύλης σε καλύτερη θέση πάνω από την κεφαλή του μηριαίου.  Το αποτέλεσμα είναι να «αιχμαλωτίζεται» η κεφαλή του μηριαίου εντός της κοτύλης σταθεροποιώντας την άρθρωση. Μια ειδικά σχεδιασμένη μεταλλική πλάκα από ανοξείδωτο ατσάλι συγκρατεί την κοτύλη στη νέα της θέση μέχρι να γίνει η πώρωση των οστεοτομιών.

Εικόνα 1 : Στη δεξιά πλευρά της πυέλου τα νούμερα 1,2, και 3 δείχνουν τα σημεία που πρέπει να γίνουν οι τις τρεις οστεοτομίες στη πύελο. Στην αριστερή πλευρά οι οστεοτομίες έχουν γίνει και έχει στραφεί η κοτύλη

Εικόνα 2 : Ακτινογραφία πυέλου που απεικονίζονται οι ΤΠΟ που έχουν γίνει και στις δυο πλευρές. Οι κοτύλες βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις κεφαλές των μηριαίων.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΤΠΟ ;
Στους νεαρούς σκύλους η δυσπλασία του ισχίου προκαλεί αστάθεια στην άρθρωση που συνοδεύεται από πόνο και διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης του ισχίου. Η ΤΠΟ εφαρμόζεται για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο, να σταθεροποιηθεί η άρθρωση και να συνεχίσει η φυσιολογική της ανάπτυξη. Επιστημονικές έρευνες στον άνθρωπο και στο σκύλο έχουν δείξει ότι αν η μεταφορά μη φυσιολογικών φορτίσεων στην άρθρωση του ισχίου διορθωθεί στα αρχικά στάδια της δυσπλασίας τότε θα δημιουργηθεί μια φυσιολογική άρθρωση. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι η σταθεροποίηση της άρθρωσης ώστε να προληφθεί η εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Το βασικό σημείο είναι η πρώιμη διάγνωση και η χειρουργική  επέμβαση πριν τη δημιουργία έντονων αλλοιώσεων στην άρθρωση.

ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΠΛΗ ΠΥΕΛΙΚΗ ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΑ;
Η τριπλή πυελική οστεοτομία πρέπει να γίνεται πριν την εμφάνιση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας. Η καλλίτερη ηλικία είναι μεταξύ 5 και 8 μηνών. Οι νεαροί σκύλοι φυλών που έχουν προδιάθεση πρέπει να ελέγχονται από τον κτηνίατρο στην ηλικία των 6 μηνών. Μερικοί σκύλοι 8-12 μηνών μπορεί να είναι υποψήφια για την επέμβαση, αλλά μετά την ηλικία των 12 μηνών η ΤΠΟ δεν συνιστάται. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του ασθενή που θα υποβληθεί στην επέμβαση είναι η ψηλάφηση της άρθρωσης υπό γενική αναισθησία. Επίσης, είναι απαραίτητες οι ακτινογραφίες σε κατάλληλη θέση. Αν και οι δύο αρθρώσεις χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, πρώτα χειρουργείται η πλευρά με τις βαρύτερες αλλοιώσεις και μετά 2-6 εβδομάδες η άλλη πλευρά.

ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΠΟ;
Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι περίπου 90 λεπτά. Ο ασθενής βρίσκεται  υπό γενική  εισπνευστική αναισθησία με ισοφλουράνιο. Σε όλη  τη διάρκεια της επέμβασης ελέγχονται με ειδικά monitors οι ζωτικές λειτουργίες όπως η καρδιακή συχνότητα και ο ρυθμός, η αιμάτωση των ιστών, η συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα, η συχνότητα των αναπνοών, η θερμοκρασία και η αρτηριακή πίεση.  Η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό άριστες συνθήκες ασηψίας και αντισηψίας για την πρόληψη της μόλυνσης. Μεγάλη προσοχή δίδεται στην προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενή, των εργαλείων και του περιβάλλοντος της χειρουργικής αίθουσας. Οι ασθενείς παραμένουν στην κλινική 1 έως 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Αμέσως μετά την επέμβαση οι σκύλοι περπατούν με ελάχιστη χωλότητα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ;
Οι περισσότεροι σκύλοι περπατούν αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η δραστηριότητα των σκύλων θα πρέπει να περιορίζεται για διάστημα 6 εβδομάδων μετεγχειρητικά. Αναλυτικότερα, θα πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι και να βγαίνουν μικρούς περιπάτους με λουρί. Η προοδευτική επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες γίνεται μετά από 6-8 εβδομάδες. Στους περισσότερους σκύλους διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση της προσωπικότητας και της ενεργητικότητας τους.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Ναι υπάρχουν, αλλά η συχνότητά τους είναι σπανιότατη όπως και στον άνθρωπο. Επιπλοκές όπως η μόλυνση και οι κίνδυνοι της αναισθησίας δεν μπορεί να εξαλειφθούν τελείως. Η χειρουργική ομάδα, που έχει μεγάλη εμπειρία, παίρνει ιδιαίτερες προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών της χειρουργικής επέμβασης και των προβλημάτων της αναισθησίας.

���ģ������http://BestMoban.Com,����ģ�������http://BestMoban.Com http://9host.cn http://bestsucai.com