Η στοματική υγιεινή του σκύλου 

 

Η στοματική υγεία του σκύλου είναι ένα μάλλον παραμελημένο θέμα, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό, για την καλή του υγεία και την καλή διαβίωσή του μαζί σας! Με την κατάλληλη προληπτική φροντίδα, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο στόμα του θα είναι πραγματικά ελάχιστα.

Το πιο συχνό πρόβλημα αφορά κυρίως τα σκυλάκια των μικρόσωμων φυλών, πχ Yorkshire, Maltese, Poodle κλπ. Τα σκυλάκια αυτά έχουν μια ιδιαίτερη προδιάθεση στο σχηματισμό οδοντικής τρυγίας (πέτρας) στα δόντια τους. Η πέτρα αποτελείται βασικά από άλατα, που κατακάθονται πάνω στα δόντια. Υπάρχουν πολλές αιτίες για το σχηματισμό της πέτρας. Μερικές από αυτές είναι: το είδος της τροφής που τρώει ο σκύλος, η συχνότητα με την οποία τρώει, η σύνθεση του σάλιου του, η καθιστική ζωή κλπ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στη δημιουργία οδοντικής πλάκας (μια στρώση υλικού από σάλιο, υπολείμματα τροφών και κυττάρων κλπ) πάνω στα δόντια. Μέσα στην οδοντική πλάκα ενσωματώνονται τα άλατα και δημιουργείται η πέτρα.

Από την πέτρα αυτή, αρχίζει μια σειρά από προβλήματα, που

πορεί να φθάσει μέχρι και στην απώλεια των δοντιών του σκύλου. Η πέτρα δημιουργεί κατάλληλο έδαφος στο στόμα για τον πολλαπλασιασμό μικροβίων, σε υπέρμετρους αριθμούς. Αυτή η βακτηριδιακή υπερανάπτυξη προκαλεί στοματίτιδα και ουλίτιδα. Επίσης, δημιουργεί μια πολύ άσχημη οσμή στο στόμα του σκύλου, που είναι πολύ ενοχλητική.

Όταν συμβεί αυτό, τα δόντια πρέπει να καθαριστούν από την πέτρα, για να υποχωρήσει η φλεγμονή. Διαφορετικά, η συνέχεια είναι άσχημη: τα μικρόβια εισχωρούν ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια. Τα ούλα αρχίζουν να αποκολλώνται από τα δόντια, και εμφανίζεται φλεγμονή στους ιστούς που συγκρατούν το δόντι στη θέση του, δηλαδή περιοδοντίτιδα. Στη διάρκεια αυτής της πορείας, η οσμή του στόματος όλο και χειροτερεύει. Αν η κατάσταση προχωρήσει πολύ, τα δόντια χάνουν τη συγκράτησή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν.

Όλα αυτά αποφεύγονται πολύ εύκολα, απλώς με το να μην αφήνουμε την πέτρα να μαζεύεται στα δόντια του σκύλου μας. Πώς θα το κάνουμε;

  • Δίνουμε τροφή στο σκύλο σε καθορισμένα γεύματα, κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα. Στο ενδιάμεσο των γευμάτων, το στόμα προλαβαίνει να καθαρίσει από τα υπολείμματα τροφών και την οδοντική πλάκα, και έτσι δεν υπάρχει έδαφος για σχηματισμό πέτρας. Αν ο σκύλος τρώει συνεχώς, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί πέτρα στα δόντια του.
  • Προτιμούμε να δίνουμε ξηρά τροφή. Ορισμένες εταιρείες ενσωματώνουν στις τροφές τους πρόσθετα που καθαρίζουν τα δόντια καθώς ο σκύλος τρώει.
  • Δίνουμε στο σκύλο μας τακτικά ψεύτικα κόκαλα που καθαρίζουν τα δόντια καθώς αυτός μασουλάει και παίζει με το κόκαλό του. Αποφύγετε τα αληθινά κόκαλα, καθώς δημιουργούν αρκετά προβλήματα (από δυσκοιλιότητα μέχρι και σπάσιμο δοντιών), ενώ δεν προσφέρουν τίποτα.
  • Βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια του σκύλου μας, με ειδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για σκύλους. Αν τον εκπαιδεύσετε από μικρό, θα του είναι ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι! Οι οδοντόκρεμες σκύλων είναι ειδικές, έχουν ευχάριστη γεύση και είναι φτιαγμένες έτσι που μετά το βούρτσισμα ο σκύλος να τις καταπίνει. Ιδανικά, το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αν αυτό είναι δύσκολο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Όλα τα παραπάνω έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την πέτρα. Κάποια στιγμή, όμως, αυτή θα κάνει την εμφάνισή της. Όταν συμβεί αυτό, ζητήστε από τον κτηνίατρο να κάνει στο σκύλο σας καθαρισμό των δοντιών με υπέρηχο, ώστε να την απομακρύνει. Αυτό είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, που γίνεται με γενική αναισθησία. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνετε, γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό και υγιές στόμα που δεν μυρίζει, και ο σκύλος σας θα έχει τα δόντια του σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.

 

 

���ģ������http://BestMoban.Com,����ģ�������http://BestMoban.Com http://9host.cn http://bestsucai.com