Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στο σκύλο
1. Εμβολιασμοί: επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο.
Οι περισσότεροι κτηνίατροι χρησιμοποιούν πολυδύναμα εμβόλια, που σημαίνει ότι σε κάθε ένεση υπάρχουν εμβόλια για πολλά νοσήματα. Το εμβολιακό πρόγραμμα δεν είναι απόλυτα ίδιο κάθε φορά. Μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ή του τρόπου διαβίωσης του ζώου, την προτίμηση του κτηνιάτρου κλπ. Το κάθε εμβόλιο πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά, συνήθως μία φορά το χρόνο.
2. Ενδοπαρασιτοκτόνα: για τα παράσιτα του εντέρου, και κυρίως τον εχινόκοκκο.
Συνήθως χορηγούνται χάπια, μία φορά κάθε τρεις μήνες προληπτικά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος είναι πάντα απαλλαγμένος από παράσιτα. Κάποια από τα παράσιτα αυτά, κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και για τον άνθρωπο. Με το σωστό πρόγραμμα προληπτικής αποπαρασίτωσης δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ούτε για σας αλλά ούτε και για το σκύλο.
3. Εξωπαρασιτοκτόνα: για τους ψύλλους, τα τσιμπούρια και άλλα εξωπαράσιτα.
Χρησιμοποιούμε συνήθως φάρμακα που έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης επάνω στο σκύλο. Συνήθως είναι σε μορφή αμπούλας ( spot - on ). Είναι προτιμότερα, γιατί τον προστατεύουν συνεχώς. Μην περιμένετε να δείτε τσιμπούρια και ψύλλους πάνω στο σκύλο, κάντε προληπτική αγωγή για να μην τα δείτε! Έτσι τον προστατεύετε από αρρώστιες όπως η ερλιχίωση (μεταδίδεται με τσιμπούρια) ή η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους. Και βέβαια, αν ο σκύλος μπαίνει στο σπίτι, δεν θα σας φέρει… ανεπιθύμητους επισκέπτες!
4. Πρόληψη της λεϊσμανίωσης (καλα – αζάρ): μπορεί να σώσει το σκύλο σας!
α. Τακτική εξέταση αίματος προληπτικά, μία φορά κάθε έξι μήνες (τέλος άνοιξης και τέλος φθινοπώρου). Έτσι θα γνωρίζετε έγκαιρα αν ο σκύλος σας έχει προσβληθεί από το νόσημα πολύ πριν παρουσιάσει συμπτώματα, και θα υπάρχουν πολλά περιθώρια δράσης.
β. Πρόληψη των τσιμπημάτων των σκνιπών.
- περιορίστε το σκύλο σε εσωτερικό χώρο τις νυχτερινές ώρες.
- χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά περιβάλλοντος (φιδάκια, ταμπλέτες κλπ).
- εφαρμόστε εντομοαπωθητικά στο σκύλο σας (περιλαίμια, spray ).
5. Στοματική υγιεινή: μην την ξεχνάτε!
Στα δόντια του σκύλου μπορεί να συσσωρευτεί οδοντική τρυγία (πέτρα) , όπως ακριβώς και στον άνθρωπο. Εξαιτίας της πέτρας αυτής, ο σκύλος μπορεί να πάθει περιοδοντίτιδα, ή ακόμη να χάσει και τα δόντια του. Μερικές συμβουλές για να την αποφύγετε:
- Προτιμάτε να δίνετε τροφή σε καθορισμένες ώρες (δύο γεύματα την ημέρα) και όχι συνεχώς.
- Δίνετε τακτικά στο σκύλο σας μασητικά προϊόντα καθαρισμού δοντιών (ψεύτικα κόκκαλα κλπ). Αποφύγετε τα αληθινά κόκκαλα, γιατί μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα.
- Βουρτσίστε του τα δόντια, με τις ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες σκύλων.
- Όταν παρατηρήσετε συσσώρευση οδοντικής τρυγίας (πέτρας) στα δόντια του ζητήστε καθαρισμό δοντιών με υπερήχους .
6. Και όταν μεγαλώσει;
Όταν περάσει τα 8 – 10 χρόνια σε ηλικία, καλό είναι να γίνονται ορισμένες προληπτικές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες κλπ, ώστε να ανιχνεύονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα κάποια προβλήματα που εμφανίζονται συχνά σε αυτές τις ηλικίες.
Πρέπει οπωσδήποτε να μην τον αφήσετε για λίγο καιρό, γιατί αλλιώς θα φορτίσει τους χόνδρους του με δυνάμεις που δεν είναι έτοιμοι να τις δεχτούν! Αν γίνει αυτό, θα υποστούν χειρότερες βλάβες! Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ανάπαυσης του χόνδρου, για να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάστασή του.