ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ;
Ολική αντικατάσταση του ισχίου σημαίνει την αντικατάσταση των ανατομικών στοιχείων που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου (κεφαλή του μηριαίου και κοτύλη) με τεχνητά εμφυτεύματα όπως ακριβώς γίνεται στον άνθρωπο. Με την τεχνική αυτή αποκαθίσταται η λειτουργικότητα της άρθρωσης  που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα και ανακουφίζεται ο ασθενής από το πόνο. Η τεχνητή άρθρωση (πρόθεση) αποτελείται από τρία στοιχεία που είναι το στέλεχος του μηριαίου, η κεφαλή του μηριαίου  και η κοτύλη. Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη κάθε στοιχείου ώστε να προσαρμόζονται στα ποικίλα μεγέθη των σκύλων. Το στέλεχος και η κεφαλή του μηριαίου είναι κατασκευασμένα από μείγμα κοβαλτίου – χρωμίου με ανοξείδωτο ατσάλι και η τεχνητή κοτύλη από πολυαιθυλένιο με πολύ μεγάλο μοριακό βάρος. Η πρόθεση μπορεί να εγκατασταθεί με τη βοήθεια οστικού τσιμέντου ή άνευ οστικού τσιμέντου (προσαρμογή με πίεση). Η εξωτερική επιφάνεια του στελέχους του μηριαίου  που εγκαθίσταται στον αυλό με πίεση  είναι καλυμμένη με μικρούς κόκκους από τιτάνιο.

Εικόνα 1: Στέλεχος μηριαίου, κεφαλή και κοτύλη πρόθεσης που εγκαθίσταται χωρίς οστικό τσιμέντο

Εικόνα 2: Στέλεχος μηριαίου, κεφαλή και κοτύλη πρόθεσης που εγκαθίστανται με οστικό τσιμέντο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΤΙΚΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ;

Κατά την τοποθέτηση πρόθεσης με οστικό τσιμέντο τα στοιχεία της πρόθεσης ακινητοποιούνται στη θέση τους με τη βοήθεια του τσιμέντου. Αντίθετα, στην πρόθεση χωρίς τσιμέντο τα στοιχεία της πρόθεσης ακινητοποιούνται στη θέση τους  αρχικά με ενσφήνωση και κατόπιν με την ανάπτυξη νέου οστού στην πορώδη επιφάνεια των εμφυτευμάτων. Κάθε μια από τις τεχνικές έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία του σκύλου, η  βαρύτητα και η χρονιότητα της αρθρίτιδας. Η χειρουργική τεχνική της ολικής αντικατάστασης χωρίς τσιμέντο απαιτεί μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια.

Εικόνα 3 : Ολική αντικατάσταση του ισχίου με πρόθεση χωρίς τσιμέντο

Εικόνα 4 : Ολική αντικατάσταση και των δυο ισχίων. Η αριστερή πρόθεση τοποθετήθηκε με οστικό τσιμέντο και η δεξιά με προσαρμογή με πίεση.

ΓΙΑΤΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΕΙΝΑΙ H ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ;
Διότι με την ολική αντικατάσταση του ισχίου βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενή, εξαλείφεται ο πόνος, εξαφανίζεται η χωλότητα και επανέρχεται η φυσιολογική κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου.

ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ;

Για ολική αντικατάσταση του ισχίου είναι υποψήφιοι οι σκύλοι που πάσχουν από βαριά οστεοαρθρίτιδα του ισχίου λόγω δυσπλασίας ή άλλων αιτιών όπως υποτροπιάζον εξάρθρημα του ισχίου ή κάταγμα της κεφαλής του μηριαίου ή κάταγμα της κοτύλης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 8 μηνών. Ανώτερο όριο ηλικίας δεν υπάρχει. Οι σκύλοι που έχουν υποστεί παλαιότερα εκτομή της κεφαλής του μηριαίου δεν είναι συνήθως καλοί υποψήφιοι για ολική αντικατάσταση του ισχίου.

Εικόνα 5: Εξάρθρημα και κάταγμα της κεφαλής του μηριαίου που αποκαταστάθηκε με ολική αντικατάσταση του ισχίου

ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ;
Οι περισσότεροι ασθενείς περπατούν κανονικά αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι  ιδιοκτήτες σημειώνουν ότι βελτιώνεται η προσωπικότητα του σκύλου και ότι είναι πιο χαρούμενοι. Η επιστροφή στις φυσιολογικές  δραστηριότητες γίνεται προοδευτικά σε διάστημα 6-10 εβδομάδων μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν αποδείξει σημαντική βελτίωση στη βάδιση, στο τρέξιμο, στα άλματα στο ανέβασμα σκαλιών  και σε όλες γενικώς τις δραστηριότητες του σκύλου μετά την ολική αντικατάσταση του ισχίου.

ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΤΡΙΒΗ ΣΤΑ ΕΜΦΥΤΕΎΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ;
Το όριο ζωής των εμφυτευμάτων της ολικής αντικατάστασης στον άνθρωπο είναι 10-20 χρόνια. Στο σκύλο δεν θεωρείται πιθανή η αντικατάσταση των υλικών λόγω τριβής επειδή, οι σκύλοι έχουν μικρότερο σωματικό βάρος που διανέμεται σε τέσσερα άκρα και επειδή ό μέσος όρος ζωής τους είναι σημαντικά μικρότερος σε σύγκριση με τους ανθρώπους.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ;
Βέβαια, αλλά χειρουργείται η κάθε άρθρωση σε διαφορετικό χρόνο. Πρώτα χειρουργείται η άρθρωση που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πόνο. Η δεύτερη άρθρωση μπορεί να χειρουργηθεί μετά από 6-10 εβδομάδες.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;
Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί 60-90 λεπτά. Ο ασθενής βρίσκεται  υπό γενική  εισπνευστική αναισθησία. Σε όλη  τη διάρκεια της επέμβασης ελέγχονται με ειδικά monitors οι ζωτικές λειτουργίες όπως η καρδιακή συχνότητα και ο ρυθμός, η αιμάτωση των ιστών, η συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα, η συχνότητα των αναπνοών, η θερμοκρασία και η αρτηριακή πίεση.  Η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό άριστες συνθήκες ασηψίας και αντισηψίας για την πρόληψη της μόλυνσης. Μεγάλη προσοχή δίδεται στην προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενή, των εργαλείων και του περιβάλλοντος της χειρουργικής αίθουσας. Συχνά το οπίσθιο άκρο που πρόκειται να χειρουργηθεί  κουρεύεται και πλένεται καθημερινά για μερικές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να διασφαλισθεί η άριστη υγιεινή του δέρματος. Μετά τη χειρουργική επέμβαση χορηγούνται αναλγητικά για όσες ημέρες είναι απαραίτητο. Ο σκύλος παραμένει στη κλινική για διάστημα 2-4 ημερών και μετά πηγαίνει στο σπίτι του. Στο χρόνο αυτό οι περισσότεροι σκύλοι βαδίζουν χωρίς χωλότητα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΕΓΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;
Απαιτείται μείωση των δραστηριοτήτων του σκύλου για χρονικό διάστημα 6 εβδομάδων. Οι σκύλοι θα πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι και να βγαίνουν για μικρούς περιπάτους  δεμένοι με λουρί. Συνιστάται να μην περπατούν σε γλιστερό πάτωμα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;
Ναι υπάρχουν, αλλά η συχνότητά τους είναι πολύ μικρή όπως και στον άνθρωπο. Επιπλοκές όπως η μόλυνση, το εξάρθρημα, η μετακίνηση των εμφυτευμάτων και οι κίνδυνοι της αναισθησίας δεν μπορεί να εξαλειφθούν τελείως. Η χειρουργική ομάδα, που έχει μεγάλη εμπειρία, παίρνει ιδιαίτερες προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών της χειρουργικής επέμβασης και των προβλημάτων της αναισθησίας. Τα προβλήματα από τις χειρουργικές επεμβάσεις τόσο υψηλού επιπέδου ελαχιστοποιούνται από τη συχνή επανάληψη της επέμβασης και από την διατήρηση της ίδιας ομάδας ιατρών και νοσηλευτριών.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;
Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει όταν διαπιστώνεται πόνος και χωλότητα. Συνήθως εκδηλώνεται έντονος πόνος κατά την έκταση ή την απαγωγή της άρθρωσης. Οι ακτινογραφίες των ισχίων επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας. Αρχικά μπορεί να γίνει συντηρητική θεραπεία με χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Αν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά ή αν μετά τη διακοπή τους επανεμφανισθούν τα συμπτώματα, τότε συνιστάται χειρουργική θεραπεία. Η καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να οδηγήσει σε επιμήκυνση του χρόνου αποκατάστασης. Το ιδανικό είναι να γίνει η ολική αντικατάσταση του ισχίου πριν τη δημιουργία οστεοφύτων και πριν την εμφάνιση ατροφίας στους μυς των οπισθίων άκρων. Επίσης, η καθυστέρηση σημαίνει λιγότερο χρόνο για το σκύλο να ευχαριστηθεί τη βελτιωμένη άνευ πόνου λειτουργικότητα της άρθρωσης που παρέχεται από την ολική αντικατάσταση.  

ΠΩΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ;
Προγραμματίστε ένα ραντεβού στη κλινική για να γίνει η κλινική εξέταση του σκύλου σας. Εάν έχετε προηγούμενες ακτινογραφίες ή εργαστηριακές εξετάσεις από τον κτηνίατρό σας θα πρέπει να τις φέρετε. Αν απαιτούνται επιπρόσθετες ακτινογραφίες θα γίνουν την ίδια ημέρα στη κλινική. Αν ο σκύλος έχει τις προϋποθέσεις για την χειρουργική επέμβαση, τότε αυτή θα προγραμματισθεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνήθως ζητάμε να κάνετε μπάνιο το σκύλο σας μια ημέρα πριν την χειρουργική επέμβαση.

Εικόνα 6: Τα τελευταία χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται η micro-πρόθεση σε σκύλους με σωματικό βάρος μικρότερο από 10 kgr και σε γάτες

Εικόνα 7 : Ολική αντικατάσταση του ισχίου σε γάτα

���ģ������http://BestMoban.Com,����ģ�������http://BestMoban.Com http://9host.cn http://bestsucai.com